De werkgevers-community ‘Wijzijnbreikers’ besteedde onlangs aandacht aan de mogelijkheden van MobilityAnalyst voor werkgevers in de metropoolregio Amsterdam:
Bij het ontwikkelen van een nieuw mobiliteitsbeleid, maken de consultants van Breikers gebruik van MobilityAnalyst. Wat doet deze tool, welke mensen zitten erachter en wat is de meerwaarde voor Breikers? Aan het woord een van de twee oprichters van het dashboard, Christiaan Rasch en mobiliteitsadviseur van Breikers, Tobias van den Briel.
Zo’n vijf jaar geleden brachten de eigenaren van het bedrijf MobilityLabel, Thijs Brentjens en Christiaan Rasch, MobilityAnalyst op de markt. In die tijd maakten beide heren al veel verhuisanalyses. “Deze analyse liet getallen zien, heel statisch dus”, vertelt Christiaan. “Van verschillende bedrijven kregen we vervolgens de ‘what if’ vraag; wat als we bijvoorbeeld verhuizen naar Amsterdam-Zuidoost en een e-bike beleid gaan voeren? Of wat nou als we naar Noord verhuizen en hybride gaan werken? Om antwoord op al deze vragen te kunnen geven hebben we een nieuwe web-toepassing ontworpen: “MobilityAnalyst.”
Zaken inzichtelijk maken
Het nieuwe dashboard is gemaakt om grote hoeveelheden data op een eenvoudige manier te lezen, zaken inzichtelijk te maken. “En dat geldt zeker niet alleen voor bedrijven, ziekenhuizen of onderwijsinstellingen die willen verhuizen, het gaat ook om instanties die bijvoorbeeld ambities of knelpunten binnen hun mobiliteitsbeleid hebben. Want, wat moet er veranderen als het je ambitie is om 20 procent terug te gaan in CO2-uitstoot? Hoe ziet het mobiliteitsbeleid eruit als je de leasevloot wilt halveren of wanneer je minder parkeerplekken tot je beschikking hebt? Dat zijn vragen waar de werkgever vaak mee worstelt en daar helpt onze tool bij.”
Spelen met waarden
De tool geeft ook inzicht in bestaande situaties. “Bij bedrijven met 100 medewerkers of meer, is vaak helemaal niet duidelijk hoe men reist”, legt Christiaan uit. “Die kennis is vaak gebaseerd op onderbuikgevoel, maar wie pakt daadwerkelijk de fiets, wie maakt gebruik van het OV en wie reist met de auto? En dan de daarop volgt de vraag; wie kan die auto laten staan? Met andere woorden: hoeveel medewerkers wonen zo dicht bij hun werk dat ze de fiets zouden kunnen pakken?
Duizenddingendoekje
De medewerkers van het bedrijf MobilityLabel voeren van tevoren alle routeberekeningen, postcodes en werklocaties van de instanties in. Dit zodat de tool voor Breikers klaar is voor gebruik. Daarna gaat het draaien aan de knoppen beginnen. “Wij weten meestal niet wat de hulpvraag is”, legt Christiaan uit. “Zie onze tool maar als een duizenddingendoekje of Zwitsers zakmes. Voor alles te gebruiken. De insteek van de verschillende bedrijven is vaak verschillend, maar alles begint met feiten, cijfers. Daarmee kan je verder bouwen. En voor het gebruik hoef je echt geen verkeerskundige te zijn. Alles wordt heel overzichtelijk gemaakt. Voorbeeld: als bedrijf stel je vast dat iedereen die binnen een straal van acht kilometer van het werk woont op de fiets stapt. Speel met de schuiven en de impact zie je gelijk. Hetzelfde geldt voor het lease-beleid of thuiswerk-beleid. Is om welke reden dan ook thuiswerken niet mogelijk, dan laat MobilityAnalyst zien waar een flex-kantoor op fietsafstand zit. Lukt het niet om de hele reis met het openbaar vervoer af te leggen, dan laat de tool zien waar de P&R zit. Zo wordt het auto/OV-potentieel inzichtelijk. Er is vaak van alles mogelijk.”
Enthousiasmeren en faciliteren
Voor het gebruik van MobilityAnalyst hoef je geen verkeerskundige te zijn, zo stelt Christiaan. Toch ziet hij een groot voordeel van de hulp van een consultant. “Elk bedrijf zou de hulp van een consultant van Breikers moeten willen hebben”, vindt Christiaan. “Alleen al om het grote netwerk, zijn connecties en ervaringen. Zo’n schuifje verzetten, dat is het probleem niet. Maar wanneer duidelijk is geworden dat vervolgens het doel is om 300 medewerkers op de fiets naar de zaak te laten komen, dan komt de consultant van pas. Want hoe ga je die groep enthousiasmeren en faciliteren? Daar geeft onze tool geen antwoord op.”
MobilityAnalyst vormt de basis voor Breikers
Deze interactieve tool vormt de basis van ons adviestraject”, vertelt Breikers adviseur Tobias. “Hij brengt het bestaande mobiliteitsprofiel van je organisatie in kaart. Vaak denkt de werkgever te weten hoe het personeel reist, maar toch zorgt MobilityAnalyst vaak voor verrassingen. Met de ‘foto’ van de bestaande mobiliteit krijgen we ook zicht op het potentieel voor verbetering.” Zodra we de reisbewegingen met de tool inzichtelijk hebben gemaakt gaan we kijken naar de hulpvraag: wat wil het bedrijf veranderd zien? Zetten ze bijvoorbeeld in op goed werkgeverschap of meer OV-gebruik of is het doel vitalere medewerkers of minder CO2-uitstoot? Wanneer de vraag duidelijk is, gaan we met de schuifjes spelen. Wat gebeurt er als medewerkers die binnen een straal van tien kilometer van het werk wonen gaan fietsen? Wat als we de afstand op vijftien kilometer zetten en mensen op de e-bike stappen? Een bedrijf dat inzet op duurzaamheid of vitaliteit, zal met de berekening van MobilityAnalyst gelijk het verschil zien. De volgende stap is weer mensenwerk. Denk aan fietsregelingen, fiscaliteit en gedragsveranderingscampagnes. Er zijn verschillende manieren om het doel te bereiken. Daar komt onze ervaring als consultant weer bij kijken.”