fietsbeleid opstellen

Fietsend naar werk: actuele trends en cijfers

on 12 januari 2017

Meer dan een kwart van al onze verplaatsingen en een derde van alle verplaatsingen tot 7,5 kilometer, doen we met de fiets. Maar hoe zit dat met ons woon-werkverkeer? Recent onderzoek toont interessante cijfers over toenemend fietsgebruik in het woon-werkverkeer, maar ook over werkgevers die nog niet op deze trend inspelen met een modern fietsbeleid.
Steeds meer mensen nemen regelmatig de fiets (30%) of het OV (17%) van en naar het werk. Dit blijkt uit de Gedragsmeting 2016, een landelijk mobiliteitsonderzoek dat sinds 2012 jaarlijks wordt uitgevoerd door I&O Research in opdracht van het programma Beter Benutten.

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid signaleert in het Mobiliteitsbeeld 2016 dat sinds 2005 het fietsgebruik in Nederland is toegenomen met bijna 11 procent. Een deel van het toegenomen fietsgebruik komt voor rekening van de e-fiets, die behalve door ouderen ook steeds vaker wordt gebruikt door volwassenen jonger dan 65 jaar. De fiets wordt ook steeds vaker gebruikt als vervoersmiddel van thuis naar station. En er is nog volop ruimte voor verdere groei. Zo is meer dan de helft van de autoritten korter dan 7,5 kilometer, een fietsafstand. En met de opkomst van de elektrische fiets komen ook afstanden tot wel 15 kilometer binnen fietsbereik. Verder stappen steeds meer mensen op de fiets op weg naar het OV.

Lees verder in onze longread over de rol van de fiets in het woon-werkverkeer, de trends en actuele ontwikkelingen hierbij en hoe slimme tools helpen bij het opstellen en onderbouwen van een modern fietsbeleid.

Share this post: