Haat-liefde verhouding met vergaderen? Een blog over slim afspreken

on 11 mei 2017
afspraakplanner

slim afspreken

Loopt jouw agenda ook altijd snel vol met afspraken? Ongeveer een kwart van onze werktijd bestaat uit vergaderingen en als je alle overleg, coaching en presentaties daar bij optelt, ligt dat percentage nog wat hoger. Veel van die afspraken vinden plaats op het eigen kantoor, maar vaak wordt er ook gereisd voor een overleg. Bijvoorbeeld met die collega van de andere regio, een leverancier of een collega-ondernemer. Deze blog gaat over het besparen van tijd en geld door slimmer af te spreken.

Ken je die van die Haarlemmer, Delftenaar en Eindhovenaar?
Als initiatiefnemer van een SmartMobility-startup mag ik regelmatig een praatje houden over dit onderwerp en steevast begin ik mijn introductie met de vraag waar drie mensen uit Haarlem, Eindhoven en Delft elkaar het meest efficiënt kunnen ontmoeten, bijvoorbeeld als ze alle drie met de auto reizen. Steevast krijg ik antwoorden uit de regio Utrecht, zoals Maarssen, Vianen, Breukelen of Utrecht. Zelden of nooit is er iemand in de zaal die ‘Delft’ antwoordt, de correcte oplossing van dit puzzeltje. En dat is ook niet zo vreemd, want je gevoel laat je vaak in de steek bij dit soort beslissingen.

Voor iedereen die af en toe met dit probleem worstelt heeft MobilityLabel de afspreektool ‘Roudle’ gemaakt. Roudle.com is de enige site in de wereld die voor jou de meest efficiënte plek uitrekent voor je afspraak. We geven níét het middelpunt (daarvoor kun je wel enkele apps vinden), maar rekenen met slimme routeplanners en wiskundige algoritmes uit op welke plek je met elkaar de laagste totale reistijd ervaart, of je nu met de auto komt of met het OV reist. De besparing ten opzichte van de gezond-verstand-locatie ligt meestal tussen de 15% en 25%. Dat is mooi meegenomen voor de reiziger, het klimaat en de portemonnee.

Gebruik van Roudle.com
Roudle.com wordt actief en voor uiteenlopende soorten cases gebruikt: Om zakelijke afspraken te plannen, maar ook voor de vriendenclub, een etentje of een netwerkafspraak. Het meeste gebruik is zakelijk, zo’n 60% van de gebruikers is vrouw en het merendeel van de gebruikers is jonger dan 40. Roudle.com werkt ook in België en Luxemburg, maar het zwaartepunt aan gebruikers ligt in Nederland. Gebruikersfeedback leert ons dat de plek van afspreken ook sterk cultureel bepaald is. Zo is het heel Nederlands om op locatie af te spreken. Voor een Belg is het logischer om op de hoofdzetel af te spreken, Nederlanders stappen sneller in de auto om tot elkaar te komen. Daarnaast zoeken veel Belgische gebruikers niet per se de meest efficiënte locatie (kortste totale reistijd, of laagste uitstoot), maar de meest eerlijk verdeelde oplossing (kleinste onderlinge verschillen). Een oplossing waarbij iedereen evenveel reist, óók als dat betekent dat iedereen meer moet reizen. En –niet onverwacht- is de kwaliteit van horeca belangrijker voor Belgische gebruikers dan voor Nederlandse.

In-company Meeting Location OptimizerInzet van afspraakplanners door werkgevers
Daar waar werknemers dus actief aan de slag gaan met de afspraakplanner, lijken veel werkgevers er nog niet bekend mee. Dat, terwijl werkgevers hier actief hun onnodige kilometers mee kunnen terugdringen, reiskosten kunnen besparen en hun CO2-uitstoot kunnen reduceren. Dat kan voor een deel door de gratis (freemium) versie van roudle.com te promoten, of –als er behoefte is aan andere specificaties– te gaan werken met een eigen in-company afspraakplanner. Een dergelijke tool optimaliseert met méér vertrekpunten, houdt óók rekening met de fileverwachtingen op het tijdstip van de afspraak en biedt de keuze tussen openbare meetingpoints én de eigen vergaderfaciliteiten van de werkgever. Een dergelijke ‘meeting location optimizer’ komt vanzelfsprekend in de huisstijl van de werkgever en kan worden ingebed in de relevante internet- of intranetsites van die werkgever.

Organisatiedoelen
Organisaties kunnen tussen de 15% en 25% aan reiskosten en reistijd/werktijd besparen met slim afspreken. Als medewerkers veel zakelijke kilometers maken, is het ook een relatief makkelijke manier om bij te dragen aan de corporate MVO-doelen, omdat het vermijden van overbodige kilometers weliswaar een andere mindset vraagt, maar geen ‘pijn’ doet. Daar waar het ombuigen van modaliteitskeuzes soms grote gedragsveranderingen vraagt, is het veel makkelijker uw medewerkers mee te krijgen in het voorkómen van reistijd en kilometers: Niemand staat immers voor zijn plezier in de file.
Op een slimmere manier afspreken helpt ook bij het gedragen krijgen van Het Nieuwe Werken. Steeds meer bedrijven stappen over op Het Nieuwe Werken. Tegelijkertijd is de omslag naar écht plaats- en tijdonafhankelijk werken veel méér dan het reduceren van het aantal werkplekken en het uitdelen van laptops. De Roudle-afspraakplanners helpen uw medewerkers in het slimmer invullen van écht plaatsonafhankelijk werken, de bijbehorende gedragsveranderingen en het ontdekken van handige en leuke meeting-locaties: Lang niet elke meeting tussen medewerkers uit verschillende regio’s hoeft tenslotte op het hoofdkantoor plaats te vinden.

Meer informatie: www.mobilitylabel.nl/roudle
Demo: www.roudle.com


Deze blog verscheen eerder op hrbase.nl.

Share this post: